Educația emoțională în școală

Educația emoțională  se referă la o mai bună înțelegere a emoțiilor, gestionarea eficientă a propriilor emoții, înțelegerea emoțiilor celorlalți și îmbunătățirea imaginii personale.

Educația emoțională se referă la cunoașterea de sine și înțelegerea propriilor emoții. O altă latură este autoreglarea și gestionarea emoțiilor. Același autor consideră că și motivația este necesară în inteligență emoțională. Abilitatea socială îl ajută pe oameni să  își dezvolte inteligența emoțională.

Psihologii cred că educația emoțională este benefică și ar fi indicat să se înceapă din grădiniță. Efectul este creșterea armonioasă a adultului de mâine.

Sursa: https://stiripentrucopii.com/2020/03/14/educatia-emotionala-in-scoala-cat-este-de-necesara/

Cele cinci componente ale inteligenței emoționale

 

Autocunoașterea

Presupune conștientizarea propriilor sentimente și emoții – persoanele care au o inteligență emoțională ridicată au, de asemenea, și un nivel mare al cunoașterii de sine. Acestea înțeleg cum emoțiile afectează atât viețile lor, cât și pe ale celorlalți. Aceste persoane nu permit emoțiilor să preia controlul.



Autostăpânirea

Persoanele care au capacitatea să își stăpânească gândurile și impulsurile nu vor lua decizii pripite, pentru că anticipează consecințele unei acțiuni înainte de a o lansa. Acest aspect poate fi de folos în multe situații din viață.



Motivație

Persoanele care au inteligență emoțională ridicată găsesc motivația de a face anumite acțiuni, de a munci pentru obiectivele lor și sunt productive. Au planuri pe termen lung și se gândesc la modul în care acțiunile lor vor contribui la îndeplinirea acestora.



Empatie

Persoanele inteligente din punct de vedere emoțional sunt mai puțin egoiste și simt empatie pentru ceilalți și pentru problemele lor. Sunt buni ascultători, au capacitatea de a cugeta bine și pot înțelege nevoile celorlalți. Persoanele inteligente emoțional sunt considerate prieteni loiali.



Abilități sociale

Unei persoane cu inteligență emoțională ridicată îi este mai ușor să colaboreze și să lucreze în echipă; poate fi un lider bun datorită abilităților de comunicare și de gestionare a relațiilor.

sursa:https://www.clinicaoananicolau.ro/inteligenta-emotionala/



Cum putem să ne dezvoltăm inteligența emoțională

 

  • Ne conectăm la propriile emoții, inclusiv la cele care, în general, produc disconfort. Conștientizarea și acceptarea propriilor emoții reprezintă primul și cel mai important pas. În articolul dedicat emoțiilor de bază am povestit despre ce am putea face atunci când simțim o emoție.
  • Îi ascultăm activ pe cei din jurul nostru. Să fim prezenți în conversație, atenți atât la comunicarea verbală, cât și la limbajul trupului lor. Doar așa vom putea să ne adaptăm comunicarea și să învățăm să fim mai empatici.
  • Învățăm să ne ascultăm nevoile emoționale și să spunem nu când simțim. Am scris aici despre importanța respectării limitilor personale pentru sănătatea emoțională. 
  • Învățăm să acceptăm și să reacționăm la feedbackul constructiv, pe care îl putem transforma într-o oportunitate de dezvoltare personală. 

Așadar, pentru a avea o relație sănătoasă cu noi înșine, precum și pentru a avea relații funcționale cu cei din jur, este important să ne exersăm și să ne dezvoltăm inteligența emoțională zi de zi. 

Sursa: https://fainsisimplu.ro/ce-este-inteligenta-emotionala-si-cum-putem-s-o-dezvoltam-2283.html

Activitățile extracurriculare, parte din dezvoltarea creativității pentru elevii noștri.

Activitățile extracurriculare reprezintă mod sigur de dezvoltare și de aprofundare a cunoștințelor elevilor în domenii noi, contribuind în a...